zondag 31 oktober 2010

Oktober 2010










Begin oktober werd het iets minder warm en zijn we aan poging 36 grasveld begonnen. Dit keer een andere aanpak: we hebben kikuyu zaad gekocht, dat is eigenlijk geen gras maar meer een vetplant maar wordt hier ook gebruikt voor grasvelden bij hotels, aan de boulevard etc.
Hier en daar wat stekjes van de bestaande kikuyu afgehaald en deze in flesjes gezet en al heel snel ontstaan worteltjes, vervolgens die stekjes in potjes en daarna in de grond. Een soort grastransplantatie dus :)

Paul heeft een ander stuk nogmaals losgeharkt, bemest en ingezaaid. Vervolgens hebben we er zwart doek overheengespannen zodat de honden er niet gaan rondrennen en geven we water over het doek heen. Resultaat volgt?

Maar wat hebben we prachtig weer gehad in oktober! Sommige middagen nog steeds te warm om vol in de zon te werken maar wel genieten overdag, heerlijk.


A pot of gold?


Op advies van Jan de uien toch allemaal uit de grond gehaald voordat ze allemaal door zouden schieten. Ik dacht dat ik ze gewoon kon laten staan maar het blijkt toch beter te zijn om dat niet te doen.
Paul heeft een orginele manier gevonden om de uien vervolgens te drogen:




Ook de paprika's die ik dit jaar vrij laat had gezet blijven maar doorgaan. Nu nog 1 rondje en dan kunnen ze er allemaal uit. De pikante pepers doen het uitstekend, ik had 5 struikjes gezet maar dat is wel wat veel voor 1 huishouden, volgend jaar 2 of zo is voldoende.

We eten vrij veel paprika's, mijn favoriete gerecht is gevulde paprika's met rijst en gehakt met bolognaise saus:

Snij de paprika in en verwijder de zaadjes zonder de paprika helemaal door te snijden. Doe ze in een bakblik, strooi er olijfolie en zeezout over en zet ze ongeveer 45 minuten in de oven om voor te garen op ca 180 graden.
Kook ondertussen rijst en bak rundergehakt in een hapjespan met een uitje en kruiden naar smaak. Het mag best een beetje pittig. Ik gebruik meestal italiaanse kruiden zoals rozemarijn, tijm, salvia, oregano en basilicum maar soms doe ik er ook nasikruiden bij voor een oosters tintje. Vermeng het gehaktmengsel met de rijst.
Haal de paprika's uit de oven, hou ze met een lepel open en schep het gehaktmengsel erin. Dit kan dan nog een minuut of 20 in de oven. Verwarm ondertussen (gewoon een potje uit de supermarkt) de bolognaise saus.
Serveer de paprika op een bord en schep er wat saus overheen. Smakelijk!
p.s.: Je kunt de paprika's ook al vooraf maken, warm ze dan wat langer in de oven op met wat aluminiumfolie erover heen zodat het niet te droog wordt.




De gedroogde zonnebloemen heb ik afgesneden en op een laag muurtje gelegd zodat de vogeltjes ervan kunnen genieten.


Midden oktober de laatste druiven opgegeten, de druif gaat in de herfstmode....


Maar voor de cosmea lijkt het nog zomer!

Eind oktober is eindelijk het stuk langs de weg onkruidvrij, een grotere klus dan we gedacht hadden. De enorme berg onkruid hebben we even van de heuvel afgegooid.
Ondertussen staan er nu 10 vijgenbomen, grasplanten en wat bodembedekkers en ziet het er verzorgd uit, zeker met de wildernis van Bob op de achtergrond :)



Paul hield de omgeving goed in de gaten om te kijken of er al ergens fikkie gestookt werd. De laatste tijd zag je hier en daar rookpluimen. Dus deze week - ook omdat er regen voorspeld werd voor dit weekend - besloot hij de boel toch maar in de hens te steken. Jeetje, dat liep even uit de hand en een stukje heuvel stond in de fik. Gelukkig dat hij met de tuinslang het onder bedwang kon houden en het scheelt weer een stuk onkruid op de heuvel weghalen :)

Vannacht heeft het flink geplensd en nu stormt het behoorlijk. Heerlijk dat water voor de tuin maar die wind is natuurlijk iets minder. Maarja daar moeten de nieuwe plantjes maar aan wennen!


maandag 27 september 2010

Eind september





Begin september is nog bloedjewarm, dus behalve af en toe bij het zwembad zitten en om je heen kijken wat er allemaal gedaan moet worden gebeurt er niet veel.

Maar met het plantseizoen in zicht begin we langzaam verder tegen de strijd tegen het onkruid langs de weg waar uiteindelijk de vijgenbomen gaan komen. Inmiddels zijn er 5 geplant en ook wat grasplanten en bodembedekkers, de rest staat nog braaf bij het tuincentrum.




Paul zijn trots, de bananenboom, is bijna bezweken onder het gewicht van de tak met bananen en de stam moet helaas afgezaagd worden. Gelukkig zijn er diverse nieuwe scheuten ontstaan maar een volgend jaar halen we zo'n tak met bananen gewoon weg, zeker omdat Karel ze toch niet lekker vindt!



De Bignonia (of is het toch een trompetstruik?) staat er prachtig bij.
Het zachte najaarslicht van de ondergaande zon is geweldig om foto's te maken!







Omdat er door de hitte toch niet zoveel te doen is hebben we eindelijk tijd voor weer eens de markt in Torre del Mar te bezoeken, verleidelijk......





Midden september wordt het iets minder warm en ook het feit dat we royaal met de blauwe kunstmest hebben rondgegooid resulteert in het feit dat vanalles er ineens weer fris en fruitig bijstaat en sommige planten inderdaad aan hun tweede bloei van dit jaar gaan beginnen.






De voortuin heeft zich heel goed ontwikkeld, althans de planten :)
We zijn trots op onze pimienta falsa in de bak die we vorig jaar hebben geplant, het begint een echte boom te worden. De pimienta's langs het pad lopen nog niet over van enthousiasme, hopelijk volgend jaar.
De berenja's en paprika's leveren ook nog volop oogst, de bloemkool lijkt te mislukken door:
1. te dicht op elkaar geplant 
2. heeeeeeeeel veel gele en rode kevers op de planten??




De stokrozen had ik eerst in kleine potjes gezet maar zijn nu al zo groot dat ze uitgeplant moeten worden. Een aantal gaan naar een groter potje, een aantal rechtstreeks in de grond en een aantal in een grote pot. En dan maar afwachten wat het beste resultaat zal opleveren.




Ook diverse andere planten weer gestekt en gezellig bij elkaar gezet, ook wel handig met water geven :)




Zo rond een uur of 8 's avonds is het heerlijk om met de honden op pad te gaan. Je kunt weer lekker proletarisch wandelen want de druiven, vijgen en amandelen zijn allemaal rijp. De vijgen aan de 'Antonio' kant zijn helaas alweer te rijp/rot of afgevallen en vol met beestjes dus weer geen vijgenjam dit jaar.





De moscatel druiven van onze 'buurman' 


Mooi zicht richting Canillas de Aceituno



Blijft toch zonde he die rommelmakers??






dinsdag 31 augustus 2010

Eind augustus

Het kriebelt.......je ziet zoveel werk om je heen maar het blijft meestal toch te warm om echt iets te doen op wat prutswerkjes na.
Augustus is dit jaar qua weer wel een rare maand geweest met veel dagen bewolking (maar dan toch hoge temperaturen en/of hele hoge luchtvochtigheid), een aantal nachten regen - vinden we niet erg - en ook is het 's morgens vaak erg mistig. Door al die vochtigheid staan een aantal planten er wel lekker fris bij.



Helaas zijn er ook wat planten gesneuveld dit jaar. Na zoveel tijd raken sproeiertjes verstopt en/of leidingen van het irrigatiesysteem beschadigd, of bepaalde planten worden groter dan gedacht waardoor andere planten te weinig water krijgen, helaas kom je daar meestal pas achter als het te laat is.
Verder wordt er verteld dat er planten zijn die maar 3 jaar bloeien en dan ineens dood gaan terwijl ze het altijd goed deden?

Na de drie nachten regen heeft Paul een deel van de heuvel vrijgemaakt van onkruid en hebben we langs de trap oleanderstekken gezet en aan de rand van de heuvel stekjes van de middagbloem/hottemetot. Ook een vlakker stuk naast de oprit is ontdaan van onkruid en beplant met dezelfde stekjes. Of het echt gaat werken met die stekken is maar de vraag want de dagen erna was het bloedjeheet en aangezien die stekjes geen worteltjes hebben??





We willen langs de 'weg' nog een rijtje bomen gaan planten met tussenin wat grasplanten en/of lantana's. Je moet dan m.i. wel bomen uitzoeken die in het landschap passen dus je hebt de keuze uit olijf, amandel en vijgenbomen. Olijfbomen groeien zo langzaam, amandelbomen vind ik qua vorm niet echt mooi dus waarschijnlijk gaan het vijgenbomen worden met af en toe een perzikboom omdat die ook mega snel groeit en uiteindelijk ook wat 'opleveren', althans theoretisch in ons geval.
Ook moeten we deze week mest gaan kopen want veel planten hebben nu snelwerkende mest nodig, dan is zo'n zak blauwe korrels erg geschikt. Voor de fruitbomen ga ik speciale mest aanschaffen.

De perziken zaten dit jaar idd weer vol met wormen en zijn allemaal de heuvel afgekeild!
Nadat we de laatste tomaten hadden geoogst hebben we voor het eerst bloemkool geplant, 6 stuks want wat moet je met zoveel bloemkool?

De pikante pepers die ik had gezet doen het nu ook heel goed en de eerste kunnen geoogst worden, lekker voor spagetti aglio olio!!!




De venkel is doorgeschoten maar de bloemen zijn mooi en mag blijven staan.
We gaan twee groentenbakken aanplanten met vaste planten en een deel van de groente gaan we volgend jaar aan de achterkant planten, nu we zo vaak aan de voorkant zitten vinden we dat toch een betere oplossing, want zo mooi zijn groentenplanten ook niet om naar te kijken, meestal althans.
De trompetbloem die langs de voordeur in een pot staat is de eerste die gaat verhuizen naar een vaste plek want na 3 jaar bloeit hij nog steeds niet. Het zou natuurlijk best kunnen dat hij niet ruimte genoeg heeft.

De grasplanten aan de voorkant zijn goed aangeslagen en hebben nu al pluimen en zijn even hoog als de bomen.


Op een warme middag hebben we zaad verzameld van de malva bloemen en van de stokroos en andere zaden die ik van Renate had gekregen, leuke bezigheid alhoewel ik je in Nederland voor gek had verklaard :)))


Van een zakje zaad zijn er ook mooie zonnebloemen gegroeid. Ik had er een aantal voorgezaaid in potjes en die aan de voorkant geplant. Het resultaat is magertjes terwijl die aan de achterkant het prima doen. Lesje geleerd: zonnebloemen kun je gewoon rechtstreeks planten en zeker niet al te veel water geven! Volgend jaar ga ik er heel veel zetten, wel jammer dat de bloemen net de 'verkeerde' kant opstaan, de volgende keer de zaadjes andersom in de grond doen :)))


De palmen bij het zwembad zijn zodanig gegroeid op die drie jaar tijd - ongelofelijk - dat de bak waarin ze staan gewoon gebarsten is door plaatsgebrek, eens kijken hoe we dat gaan oplossen.
Het blijkt toch echt waar te zijn, wat hier groeit, groeit ook goed!!


Palmpjes net geplant, juni 2007



palmpjes augustus 2010


Op een dag kwam de herder met zijn kudde schapen en geiten aangelopen en heeft Paul gevraagd om de dieren op de heuvel te laten grazen. Helaas eten ze geen distels of andere narigheid maar het scheelt wel een hoop onkruid en dat in ruil voor twee flesjes Leffe!












Paul heeft het plan om (een deel van) de heuvel een beetje te gaan cultiveren. Ik wil het liefste de rest van de tuin helemaal afmaken en het stuk langs de weg helemaal aanplanten etc en de heuvel is natuurlijk best een klus. Plus het feit dat als je het eenmaal cultiveert je het ook moet onderhouden......... misschien moeten we zelf maar schapen of geiten aanschaffen!!

zaterdag 14 augustus 2010

Juli 2010



Een lesje geleerd, als je zaad koopt van een cosmea, gebruik het dan meteen en bewaar het niet voor een jaartje later want de opbrengst is minimaal, maar wel mooi!




In het kader van ons dieet - en het feit dat Paul niet veel zin heeft in zelf fruit schillen - is zo'n meloen-saté heerlijk. Het is het seizoen van de meloenen en ze zijn relatief goedkoop nu.


Heerlijk die oleanders begin juli, ze brengen de broodnodige kleur in de tuin. Ze blijven wel erg gevoelig voor de gele luizen die de bloemen helemaal kapot maken als je niet oplet! Dit is 1 van de weinige planten waarvoor ik wel (chemisch) vergif gebruik om de luizen te doden.



Hadden we onze twijfels dat de acacia het zou overleven na de barre winter, er is toch 1 bloem in gekomen tot nu toe!



De tomaten beginnen hun vruchten af te werpen. Tip: zet er peterselie en/of knofloof bij in de buurt, dan krijg je geen ongedierte. Overal staan nu schaaltjes met tomaten om lekker te snaaien in het voorbijgaan. Zo super zoet als onze eigen tomaten zijn, zo krijg je ze niet op de markt en dat zonder enige vorm van chemicalien!



Dit jaar voor het eerst venkel geplant en geoogst. Op dat moment dacht ik dat ik ze misschien langer had moeten laten staan om ze dikker te laten worden. De planten die ik wél heb laten staan, schieten door en krijgen bloemen dus waarschijnlijk is dit dan toch het maximale resultaat, althans in onze tuin.



Van venkel maak je natuurlijk een lekkere venkelsalade. Met gekruide kipreeptjes, sinasappel, ijsbergsla en olijven. Een dressing erbij van olijfolie, peper, zout en sinasappelsap, heerlijk!




De weersverwachting van 12 juli, iedere dag 35 graden of warmer.......




Wat doen de cherrytomaten het goed! Ook de gordo's doen het uitstekend, de peervormige tomaten (ben de naam kwijt) leveren erg weinig op. Dus volgend jaar alleen nog maar cherry's en gordo's.


De perzikboom heeft weer volop vruchten. Vorig jaar veel meer maar we konden ook alle perziken weggooien omdat ze aangetast waren door wormen, mieren, wespen etc.etc. Het lijkt erop dat dit dit jaar weer gaat gebeuren. Ik ga geen vergif kopen voor misschien wel 8 euro voor 1 boom, ik koop de perziken wel op de markt.


De klimdruif op het terras - die nu al deels over het dak loopt - doet het ook goed.





Bij een pilaar op het terras heeft zich spontaan een tabaksplant gevestigd. Wel heel erg leuk zo'n tweekleurige.


Vroeg in de morgen op 27 juli, we zitten boven de wolken!



De hibiscus hebben we verplaatst van de bakken bij het zwembad (noordkant) naar de voorzijde. Ondanks het feit dat de plant het hier ook niet echt uitbundig doet, komen er toch regelmatig prachtige bloemen. Laten we ze staan??



Ja ik weet het, je bent gek als je hier hortensia's wil laten groeien. Dit is ook al nummer 4 denk ik, minimaal 3 planten zijn al gesneuveld. Deze staat niet in de border maar in een pot in een hoek van het overdekte terras. Dat in combinatie met heel veel water geven leidt hoera tot bloemen, blijf het prachtig vinden!



Eind juli beginnen we met de dode bloemetjes overal uit te knippen, hier en daar te snoeien maar erg voorzichtig met het oog op de hoge temperaturen. En dan gooi je zo'n prachtige bloem toch niet weg?
De kweekflesjes - stuk of 24 - staan weer allemaal vol met oleanderstekken.


Een aanrader de zinnia, gewoon uit een pakje zaad en je hebt in deze tijd toch wat kleur in je tuin. Erg goedkoop en dankbaar!


Tijdens het snoeien kom je wel griezels tegen, brrr. Dit schijnt een wespenspin te zijn, als je er naar kijkt lijkt de naam erg logisch. Volgens Google ongevaarlijk voor mensen.

Nog 1 maandje hitte doorstaan en dan kunnen we weer aan de slag!