De oleanders in de bak bij het terras werden erg hoog en je kon erdoor heen kijken. We hebben nu geprobeerd tactisch te snoeien door de toppen eruit te halen en de nieuwe scheuten die ik normaal weghaal voor stekjes te laten staan. Het kan nu wel zijn dat ze dit jaar (bijna) niet meer bloeien. Ik heb ook overwogen om ze eruit te halen en nieuwe te planten maar ik denk niet dat ik ze er makkelijk uit krijg.
Bovendien is het inmiddels zo mooi vol met de oleanders, de kamperfoelie, de blauwe hyacinten die nog steeds opkomen en de lavendel ernaast dus laat maar.
Aan de voorkant is de groene draad inmiddels vervangen door een houten hek, zelf gebouwd door Paul uiteraard. Het gaas was na 2 flinke windstoten meteen kapot, gelukkig is het jachtseizoen inmiddels afgelopen.
De eerste kweekbakjes zijn weer gevuld met:
basilicum - zinnia - bella noche roze - koriander - afrikaantjes - pikante paprika - radijsjes - tijm - cosmea
en staan nu allemaal bij elkaar aan de voorkant, makkelijk met water geven. Erbij staat een prachtige paradijsplant die we vorig jaar kado hebben gekregen en daar mooi beschut in het hoekje kan vertoeven.
Balen blijft het dat we nog steeds niet kunnen schilderen omdat alle muurtjes nog steeds vreselijk nat zijn. Zeker bij de hogere muren maar ook bij de bloembakken zie je grote vochtplekken maar het water kan dan ook niet weg door de aarde.
De honden zijn dolblij dat ze weer lekker heel Aguilas voor zichzelf hebben!
Anemonen en ranonkels vind ik zo mooi, ik ben blij dat de bollen blijven produceren. Omdat ze het zo goed doen heb ik nog wat zakjes bollen aangeschaft die hier en daar in de tuin belanden.
1 border moest nog aangeplant worden aan de voorkant, gevuld met spaanse margrieten en geranio's natuurlijk. De lege plekken heb ik rechtstreeks ingezaaid met allerlei bloemzaden, ben benieuwd of er iets opkomt. Op deze plek had ik vorig jaar winde gezaaid en ook die komt zich weer laten zien. Ik laat het voorlopig lekker groeien, tenzij het de nieuwe planten echt lastig gaat vallen.
Een aantal kweekbakjes zijn inmiddels verzopen dus maar weer een nieuwe lading zaad gebruikt. Ik gebruik nu de kweekbakjes niet meer maar plant alles in kleine plantenpotjes.
De eerste keer had ik een hortensia rechtstreeks in de grond gezet. Geen succes, niet zo vreemd als je bedenkt dat die plant gek is op water. Vorig jaar weer een nieuwe gekocht en deze in een pot gezet. De hortensia begint voorzichtig uit te lopen. Nu even in het zonnetje voor de vitamine Z en straks weer terug op het overdekte terras.
Heerlijk is het om nu in de tuin te werken en iedere dag weer nieuwe dingen in bloei zien te staan. Qua tuin is dit en ook april toch een hele prettige tijd in de tuin.
Wel staat er overal zoveel onkruid en het lijkt wel als ik me omdraai dat er alweer nieuw onkruid gegroeid is in een nanoseconde......
Maar met onkruid ben ik niet echt consequent, sommig is best mooi toch? Wel inmiddels geleerd welke je echt moet verwijderen omdat je ze er later niet meer uitkrijgt of ze andere planten gaan overwoekeren.
Bij het zwembad halen we de hibiscus uit de bakken omdat ze het niet goed doen en ik daar ook iets leuks uitbundig bloeiend wil zien.
De hibiscus verhuist naar de voorkant en de bakken bij het zwembad worden gevuld met, juist ja: margrieten!
Bijna!
Het grappige van veel bloeiende planten is dat de bloemetjes alleen overdag open gaan en zodra de zon ondergaat sluiten ze weer. Bovenstaand heet daarom waarschijnlijk niet voor niks middagbloem.
Naar een tuincentrum gaan is leuk, veel plantjes uitzoeken is nog leuker maar als je thuiskomt....moet het wel allemaal de grond in samen met tuinaarde. De boormachine draait weer overuren want met een schepje of schep is het onmogelijk om plantgaten te maken.
Een auto vol planten betekent al snel een hele dag planten met zijn 2-en!
Rozemarijn blijft een dankbare plant, je hoeft er niks aan te doen, hij bloeit als je dat toestaat en het is heerlijk om te koken. Dus nog een rijtje bij het zonneterras, hopelijk gaat Kaat het dit jaar niet meer als ligplaats gebruiken net waar de rozemarijn geplant wordt. Of doet ze aan aromatherapie?
Zat begin maart nog alles in de knop, eind maart bloeit alles, geweldig! Dat worden weer veel perziken dit jaar :).
Ik dacht dat de tulpen verdwenen waren maar ineens hebben ze zich tussen de chrysanten door gewurmd. Geen echte plaatjes meer maar alla....
Ondanks dat ik niet meer experimenteer met nieuwe planten kopen, kon ik vanwege de bijzondere kleur deze toch niet weerstaan.
Het wordt langzaam tijd om de beregening na te gaan kijken of alles nog functioneert en de nieuwe borders te voorzien van sproeiertjes.
De oleander is bijzonder giftig en ik probeer er aan te denken om niet zonder handschoenen te snoeien.
Ik heb wel eens gelezen dat een paard dood kan gaan als hij van oleander zou eten??
Geen opmerkingen:
Een reactie posten